Antall produkter:   0
Sum:   0
Gå til kasse
Vis handlekurv
BRANSJER
Produkter
Inspeksjon del 1 - Maling og Beleggtykkelse

Inspeksjon del 1 - Maling og Beleggtykkelse

Publisert 15.03.2019

Maling og beleggtykkelse

Tørrfilmmålere eller mymålere (DFT) finnes i forskjellige utgaver, men benytter hovedsakelig to ikke destruktive prinsipper; elektromagnetisme og virvelstrøm. 

Elektro magnetisk: Et ikke magnetisk belegg over et magnetisk underlag (ferrous) beregnes ved hjelp av magnetisme. Elektronikken i instrumentet beregner tykkelsen på belegget.

Eddy current/virvelstrøm: Ikke-ledende belegg på ikke-jernholdige metallunderlag (non- ferrous) En spole i proben lager en høyfrekvent vekselstrøm (over 1 MHz) dette skaper et magnetisk vekselfelt i proben. Når proben bringes i nærheten av en ledende flate, vil det vekslende magnetfelt lage virvelstrømmer på overflaten og kunne kalkulere tykkelsen på belegget.

FN Prober (Ferrous/Non ferrous) - for alle metallunderlag - gjenkjenner automatisk substratet og tar en måling.

Slike FN prober kan også benyttes til å måle belegg på duplex legeringer. En viktig funksjon er N-Lås som gjør at proben ignorerer en evt magnetisme i duplex legeringen.



Duplex malingssystemer


PosiTector 6000 FNDS måler og viser tykkelsen både på sink og maling i en enkel måling. En tradisjonell måleprobe vil kun måle den totale tykkelsen av sink+maling.
FNDS proben vil kunne måle de tre typene sink som brukes i duplex malingssystemer - hot-dip, elektro og sink spray metallisering (termisk spray sink)
I menyen til instrumentet kan en velge å skru av duplex-modus og instrumentet vil da fungere som en vanlig kombinertmåler for å måle tykkelsen på belegg på jernholdige og ikke-jernholdige metallsubstrat.

 

Mikroprober

For måling av belegg på små objekter og trange steder finnes mikroprober. Disse probene kommer i rett, 45 og 90 graders vinkel. Slike mikroprober gjør det mulig å måle nære kanter hvor det er både vanskelig og nyttig å kontrollere beleggtykkelsen. Proben på bilde har totallengde på 350mm og vil kunne måle 300mm inn i trange steder.






Tykke belegg og spesialprober

Til tykke belegg er det laget prober som måler belegg på inntil 63,5mm. Slike prober blir benyttet til kontroll av belegg til for eksempel brannbeskyttelse.

Det kan på bestilling produseres kabler på inntil 30 meters lengde. Probene kan også benyttes under vann. Mulighetene er mange og nøyaktigheten til de nye instrumentene er meget bra. Vi snakker om nøyaktighet fra 1-3% avhengig av tykkelse og hvilke probe som benyttes.  Det er viktig at instrument er kalibrert og justert på samme materiale og med samme ruhet som vi skal teste. For eksempel en nullstilling av instrumentet på en glatt prøveplate, når underlaget på det malte objektet er blåst etter SA 2,5 vil ikke gi korrekt måleresultat. Bruk også plast shims til å verifisere at målingene er korrekt.

Ultralyd tykkelsesmåling på tre og betong.

Måler belegg-tykkelsen på tre, betong, plast, kompositter, metaller og mer ved hjelp av ultralyd. Avanserte modeller måler opp til 3 individuelle sjikttykkelser i et multi-lags-system og har en grafisk avlesning for detaljert analyse av malingsystem. B proben er den som normalt sett brukes til å måle beleggtykkelse på treoverflater som dører, vinduer, MDF, o.l. Proben benyttes også til måling av lakktykkelse på ikke metalliske deler på bil som f.eks. støtfangere av plast og komposittmaterialer.

Lagring av måledata

Nye avanserte instrumentene har minne for lagring av inntil 1000 grupper og 100 000 målinger. Du kan enkelt lage inspeksjonsrapporter hvor det kan legges inn logo, tekst og bilder. Flere og flere kunder krever digitale rapporter som dokumentasjon. Nye programmer gjør det mulig at måledata du henter ut av ditt måleinstrument og overføres til din pc sømløst integreres med skybasert lagring slik at flere personer raskt kan få tilgang til rapportene. En prosjektleder som sitter et helt annet sted vil kunne følge med når rapportene blir tilgjengelige.

Utskiftbare prober

Positector serien kan leveres med svært mange utskiftbare prober. Du kan bruke et instrument og bytte om fra malingstykkelse, til ultralyd materialtykkelse, duggpunkt og klima, hardhet (durometer), Testex tape leser, belegg på ikke-metaller, bresle/salttester, etc.  Dette er svært praktisk for deg som reiser mye som inspektør i tillegg til at det er økonomisk gunstig å kun kjøpe et instrument. 

En annen nyhet er SmartLink, som med blåtann og en app komuniserer  direkte med din smarttelefon. SmartLink er ypperlig for brukere som skal lage rapporter og raskt sende de inn. Ta bilder med din mobil og legg det inn i rapporten.


Denne artikkelen er skrevet av Øystein Bunes og publisert i Rust og Råte Nr. 2 - 2018

Kategorier

 

Tags

Annonsebilde
Kalibrering av måleinstrumenter
Vi tilbyr sporbar kalibrering og sertifisering av de fleste av instrumentene vi fører. Vi tilbyr også oversikt over dine instrumenter som skal til årlig kalibrering på portalen www.dinkalibrering.no , en webportal som varsler deg i forkant av sertifikatets utløpsdato, og gir deg tilgang til sertifikatene via portalen.